Wednesday, September 11, 2013

Forenzen, snel forenzen.

Vanavond kwam alles samen: een goed uitgeruste twilwel, een getweakte Twango, een straf windje schuin van achteren en een haas met e-motor om op te jagen. Resultaat: een gemiddelde van 39,1 km/h van deur tot deur (zie http://ridewithgps.com/trips/1787065 voor alle fitnessdata). Dat is liefst 2,4km/h sneller dan mijn snelste forenzenrit met de Twango tot nu toe.

twilwel was niet alleen goed uitgerust maar de vele kilometers beginnen effect te krijgen op mijn uithoudingsvermogen. Een paar dagen rustig aan doen voor een snelle rit werkt geweldig: je werkt zo heel simpel naar een piekprestatie toe. Herstel is net zo belangrijk als training. Bij wedstrijden probeer ik ook van dit principe gebruik te maken, maar dat lukt niet altijd als ik eerst een flink eind moet fietsen naar de wedstrijd.

De Twango verkeert nu ook vergaand in wedstrijdvorm. Uiteraard zoals altijd de racekap op, vizier dicht voor maximum voordeel. De wielkasten voorzien van strippen om de lucht zo goed mogelijk langs de wielen te geleiden (i.p.v. wervelend in de wielkasten), wieldoekjes aan binnen- en buitenkant van de wielen (gemakkelijk te doen bij de Mango omdat de voorwielen er in een mum van tijd af kunnen).  Slechts 1 voeten gat gesloten want in geval van nood wil ik achteruit kunnen steppen. De Shredda banden doen het ook goed. Vooral op slecht wegdek kan ik nu veel vlotter door rijden. Deels omdat deze vrij brede bandjes heel licht rollen, maar ook omdat ik minder door elkaar gerammeld wordt. De lagere druk in de Shredda's dempt schokken van klinkers en scheuren en gaten in het asfalt heel goed weg.

De wind spreekt voor zich. Of misschien toch niet. Bij open fietsen remt wind schuin van achteren wat af, maar de Mango zeilt als het ware. Het is wel oppassen met rare rukwinden na bijvoorbeeld een huis, want bij een 45km/h heb je weinig tijd om tegen te sturen.

De haas, dat is mijn kollega Felix die een beschadigde Mango+ heeft opgeknapt en voorzien van een Sunstar motor. Felix woont maar een km bij me vandaan, dus we hebben vrijwel dezelfde route Groningen-Stadskanaal. Felix bleef bij me tot Bareveld, maar daar nam hij een alternatieve route die ik al heb afgeschreven als teveel oponthoud gevende. Dwars door een recreatiepark, over een smalle kade en daarna nog wat lastige onoverzichtelijke bochten. Ik zag mijn kans schoon om een gat te slaan. Felix was pas na 9km weer bij me. Dit gedeelte reed ik met een kruissnelheid van rond 45km/h en ik voelde me sterk genoeg om het tempo tot thuis vast te houden. In Hoogezand deden we uiteraard wel even rustiger aan in de 30km/h zones maar onder het spoor door werd mijn maximumsnelheid gehaald van 54km/h. Felix was nog sneller en reed geleidelijk bij me weg. Zelfs snel door de rotondes sturend kwam ik niet dichterbij, want hij durft minstens zoveel in de bochten als ik. Bij het Winschoterdiep had Felix rechtdoor fietsend richting Harkstede het stoplicht op groen. Ik zat er een 200 meter achter en besloot linksaf te slaan, want daar kreeg ik groen :-)

Een mooie gelegenheid om te kijken welke route sneller fietst, dus naar Engelbert deed ik er nog een schepje boven op naar 48km/h. Bij de Ruischerbrug aan gekomen ging deze net weer dicht na een boot, perfect. Ik zag Felix niet bij de slagboom wachten, dus ik was kennelijk het eerste en de route via Engelbert is dus sneller dan die via Harkstede. Bij de stoplichten even verderop moest ik even wachten en was Felix er opeens weer. Bij groen liet ik het onlangs ververste grind op het fietspad onder de Shredda weg spatten en piekte even later naar 640Watt. Dat leek Felix te verrassen, want ik sloeg een gaatje. Na 200m op de Noorddijk zat ik al op 42km/h en met die snelheid nam ook ik de eerste en heftigste verkeersdrempel. Bij 34km/h komen daar mijn voorwielen al los en bij 42km/h vlieg ik dus een meter of drie door de lucht ;-)
Zolang ik recht op de drempel af ga en het stuur netjes recht hou, kom ik netjes weer op drie wielen terecht. Felix schrikt gewoonlijk niet terug voor een bultje, maar nu deed hij het er rustig aan ????

De Noorddijk, bij de blauwe punt haal ik even 634Watt vermogen.


Doortrekkend naar 48km/h over de een km lange voormalige dijk (?) liep ik nog verder uit. Het kan natuurlijk zijn dat Felix rustig aan het uitrijden was. Dat doe ik gewoonlijk ook de laatste km's, maar ik had gezien op mijn Garmin dat mijn gemiddelde erg dicht bij mijn snelste rit met mijn e-Mango kwam. Dus ook het laatste stuk het tempo maar hoog houden. Het verschil was maar 0,6km/h tussen die gemiddeldes.

Het grote verschil tussen snel rijden met Twango en ROAMango is het gemak waar ik het mee doe. Met de electromotor kan ik elke dag snel rijden en met vrij weinig inspanning. Voor een volgende snelle rit met Twango heb ik eerst weer wat hersteldagen nodig, HA!

No comments: